Güvenlik Kameraları

IP kameralar

IP kameralardan elde edilen görüntüler NVR , hybrid DVR ve ağ video kaydedici adı verilen cihazlarla kayıt altına alınmaktadır.

IP kamera nedir?

IP kameraların, analog giriş çıkışlı kameralardan temel yapı olarak hiç farkları yoktur. Çalışma mantıkları aynıdır, tek farkları görüntülerini aktarma yöntemleridir. Analog kameralardan görüntü,BNC denilen kompenent yardımıyla alınarak koaksiyel kablo, CAT 5-6 veya farklı bir kablo yardımı ile DVR adı verilen kayıt cihazına aktarılmakta ve burada kayıt altına alınmaktadır.

IP kameralarda ise bu işlem yani görüntü aktarımı kablo yardımı ile olmamakta (enerji ve network kablosu var tabiki) görüntüler networke aktarılmaktadır.Bunun için network ağından kameraya bir cat5 veya cat 6 kablosu çekilmelidir.Bazı IP kameralar hem görüntü alışverişini hem de enerji ihtiyacını PoE Özelliği yardımıyla aynı kablo üzerinden sağlayabilmektedir. Yani görüntü kablolar vasıtası ile direk olarak bir kayıt cihaza gönderilmeyip, internet ortamına bırakılmaktadır. Güvenlik kamera sistemlerine CCTV sistemi denilmesi görüntülerin bir noktada toplanarak orada kayıt altına alınması ve istenildiğinde tekrar izlenmeye izin vermesinden kaynaklanmaktadır peki ağa atılan bir görüntü nasıl bulunup kayıt altına alınacak? IP kamera sistemlerinde şüphesiz en temel soru-sorun budur. Üreticiler bunun için farklı seçenekler sunmaktadır. Biz öncelikle IP kamera sistemlerinin çalışma mantığını anlatarak sistemlerin çalışmasının daha kolay anlaşılmasını sağlamayı deneyelim.

IP kameralar İnternet’e bağlanan tüm cihazlar gibidir. IP-CCTV sistemindeki her ıp kamera farklı bir iç ıp adresi alarak adreslenir. Bu sayede ağda pc-tablet-akıllı telefon vb. cihaz gibi algılanır çünkü her ıp kameranın veya görüntü kayıt cihazının (NVR- hybrit DVR- NAS vb.) kendi işlemcisi, işletim sistemi (genellikle Linux) ,sayısal giriş (sensör) / çıkış (röle) adresleri ve görüntü alabilme (kamera) özelliğine sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı,yapılabilmekte, hatta ürün özelliklerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedirler.

IP kamera görüntü kayıtları nasıl yapılabilir?

Ağa bağlandığı anda bir ıp adresi alarak sabit bir adrese sahip olan IP kameraya ait görüntüler; H-DVR (hybrid dvr), NVR , NAS , SAN, AĞ VİDEO KODLAYICI vb. cihazlar yardımı ile network ağında tespit edilir ve kayıt altına alınabilir. Birçok IP kamera üreticisi kameranın bünyesine SD kart girişleri koyarak kameranın üzerinde geçicide olsa kayıt işlemi yapılmasına izin vermektedir. SD kart kayıt için kullanışlı mıdır diye soracak olursak. Tabiki sistemden sisteme fark olacağını söylemeye gerek yok sanırım bu sizin kurmak istediğiniz sistemden beklentilerinize kalmıştır. 

AHD Kamera (Analog HD Kamera) Nedir?

AHD kamera, analog CCTV altyapısını kullanarak 720p ve 1080p çözünürlükte görüntü elde edilebilen gelişmiş bir teknolojidir. 2014 yılı sonlarında duyurulan AHD teknolojisi, koaksiyel kablo üzerinden aktarılan analog video sinyalinin, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafında işlenmesi esasına göre çalışmaktadır. AHD kamera teknolojisi geleneksel analog güvenlik sistemleri ile aynı altyapıyı kullanmakta olup HD kalitesinde yüksek çözünürlükte görüntü vermesi ve ekonomik bir sistem olmasından ötürü müşterilerin tercih sebepleri arasındadır.
AHD kamera sisteminin stabil çalışmasının yanı sıra diğer bir avantajı da, mevcut CCTV analog kamera sisteminizin kablolamasını değiştirmeden mevcut kameralarınızı AHD kameralarla, mevcut DVR kayıt cihazının da AHD-DVR kayıt cihazı ile değiştirmesi yeterlidir. Bu nedenle mevcut güvenlik sisteminizin AHD teknolojisine geçirilmesi oldukça düşük maliyetlerle gerçekleştirilmektedir.

Loading